- A poca distància: L’Estany d’Ivars i Vila-sana (amb lloguer de bicicletes a Cal Sinen), el Castell del Remei i els murals de Penelles, Museus de Mollerussa…
- A mitja distància: Balaguer i el Tren dels llacs, Lleida capital, l’embassament de Sant Llorenç de Montgai (i lloguer de kayaks), el Congost de Mu, la Cova del Tabac, Montsonís i el seu castell visitable…
- Altres a més distància: el Congost de Montrebei, el Parc Astronòmic d’Ager.
VISITES D’INTERÈS
ESTANY D’IVARS I VILA-SANA
L’estany d’Ivars i Vila-sana és un estany situat entre els termes municipals d’Ivars d’Urgell i de Vila-sana, a la comarca del Pla d’Urgell. Va ser recuperat a partir del 2005 té una superfície d’aigua de 126 ha.
Es tracta de l’estany interior de Catalunya més gran quant a dimensions i acull una important diversitat biològica.
A nomenat també estany d’Ivars o llacuna d’Utxafava, la formació d’aquest estany es remunta milers d’anys enrere. Actualment es tracta d’una llacuna d’aigua dolça, tot i que el seu origen és endorreic. L’aigua d’entrada, prové del canal d’Urgell i correspon a la mateixa quantitat que s’utilitzava per al reg de les finques existents abans de la recuperació. El desguàs de l’estany drena vers un afluent del riu Corb.
Al llarg de l’estany s’hi van recrear illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció. En pocs anys, després de la recuperació, se n’han observat més de 225 espècies.
La web oficial és www.estanyivarsvilasana.cat i el punt d’informació turística a l’Estany és Cal Sinen, una masia reformada situada al mateix estany. Hi ha un mostrador d’atenció als visitants i una botiga de productes gastronòmics de proximitat i el seu horari d’obertura habitual són tots els matins de dimecres a diumenge. A Cal Sinen també teniu la possibilitat de llogar bicicletes per només 2 euros.
MUSEU VESTITS DE PAPER
El desembre del 2009, el nou Museu de Vestits de Paper va obrir les seves portes coincidint amb el mateix cap de setmana que es celebrava el 44è Concurs Nacional de Vestits de Paper i 46è Concurs Ciutat de Mollerussa.
Entre les singularitats de Mollerussa, pot ser la més coneguda és el Concurs de Vestits de Paper que s’hi celebra des de fa 50 anys.
El Museu está situat al costat de teatre l’Amistat, lloc on tradicionalment s’hi ha celebrat el concurs i també el lloc on va començar la primera exposició de vestits. Llavors no es podia parlar de museu pròpiament, sinó que s’aprofitava l’espai que hi havia entre les llotges del teatre per a exposar-hi els vestits guanyadors.
El nombre de vestits va creixent ja que cada any el museu es queda amb tots els vestits premiats del concurs i amb les donacions de les modistes que prefereixen que el museu es faci càrrec de les seves creacions.
Actualemnt hi ha més d’una vuitantena de vestits exposats i on a més a més s’ha intentat explicar la historia del concurs, els seus inicis, un museu que pretén explicar-nos com es fa un vestit de paper o traslladar-nos als anys 50 del segle XX quan, en un petit taller de la ciutat de Mollerussa, va sorgir la idea de canviar la roba pel paper.
Podeu consultar més informació a la seva web oficial www.museuvestitspaper.cat.
MUSEU DE L’AIGUA / CASA CANAL
L’Espai Cultural del Canals d’Urgell (ECCU) és un centre d’interpretació de les terres regades pels Canals d’Urgell. Aquest espai té la seu als baixos de la casa de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell. Aquesta casa anomenada també Casa Canal és un edifici de 1.200 m2, construït entre el 1867 i el 1876.
La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, l’Ajuntament de Mollerussa, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya constitueixen, l’any 2002, el Consorci del Museu de l’Aigua dels Canals d’Urgell.? Una entitat jurídica pròpia que té com a finalitat conservar i difondre tot el patrimoni que ha generat, genera i generarà els Canals d’Urgell, entès com a factor decisiu de les transformacions ocasionades en tot el territori que rega.
Fruit d’aquest Consorci neix l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell inaugurat el 8 de març de 2003. Aquest espai vol reflectir totes i cada una de les transformacions naturals, econòmiques, culturals i socials, ocasionades al conjunt de les terres de Ponent regades pels Canals. Més concretament parlem de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià. Cinc comarques que actualment conformen una de les àrees regades artificialment més grans de tota Europa.
L’Espai Cultural té dues zones de presentació diferenciades a l’hora de realitzar la visita:
Espai permanent. Exposició fixa en el temps i que tracta sobre el territori i el canal.
Espais temporals. Sala polivalent i sala d’exposicions petita on les exposicions són temporals i forànies.
En el jardí exterior de la casa troben peces restaurades que també ens parlen de la transformació del territori, com el llaüt, la vagoneta, la màquina de ventar, la barca del seni, la porgadora de grans, la màquina de batre, etc. A la mateixa avinguda on està situat l’edifici trobem el pas de la tercera sèquia principal dels Canal d’Urgell i el salt d’aigua corresponent.
Més informació a:
PARC DE LES OLORS
El Parc de les Olors de Linyola està situat als terrenys d’ una antiga teuleria del poble, la Bòbila del Xifré i els camps que l’envolten. El Parc disposa d’uns 6.000 m2 d’àrea enjardinada i té unes vistes cap al sud que permeten contemplar el paisatge característic del Pla d’Urgell: una plana pràcticament contínua, amb relleus molt suaus i horitzons rectilinis, i amb una de les postes de sol més espectaculars de Catalunya.
L’àrea enjardinada està estructurada en diferents parterres, amb una pèrgola central i dues avingudes també amb pèrgoles que donen ombra i que trenquen en alçada el camp pràcticament pla on s’hi han plantat més de 90 espècies de plantes aromàtiques i medicinals i més de 40 espècies d’arbres i arbusts. Les plantes estan agrupades segons les seves aplicacions, tant culinàries, medicinals com aromàtiques, i especialment en relació amb els diferents oficis artesans, que feien servir aquestes plantes per fer objectes com cistells, tints per la roba, eines per al camp i treballs variats.
LABERINT BLAT DE MORO
El laberint de blat de moro és un espai d’esplai on es troba un seguit de camins, alguns sense sortida, alguns que fan anar enrera,… dibuixats entre rengleres de blat de moro que no ens deixen veure més enllà.
El laberint es troba dins de Masia Esperança, una finca agrícola al poble de Castellserà (Urgell – Lleida). Té una extensió de 3 hectàrees on trobareu més de 2 quilòmetres de passadissos.
Per recórrer el laberint, els caps de setmana, cal anar vestit i calçat amb roba còmoda i anar amb bon humor i ganes de passar-ho bé, ja que és una activitat xocant degut a la sensació que provoca estar completament desorientat, sense veure res més que blat de moro al voltant més immediat (pensem que el blat de moro arriba als dos metres i mig d’alçada). Es pot recórrer durant els matins o bé, prèvia reserva, a les nits, en aquest cas caldrà anar preparat amb llanternes.
A diferència d’altres laberints, el laberint de blat de moro té data de caducitat. Es mantindrà fins que sigui hora de collir el blat de moro, a mitjans-finals de Setembre o a principis d’Octubre, en funció del temps que faci.
Per a visitar el laberint de blat de moro, recomanem consultar sempre horaris i disponibilitat als telèfons: 973 40 20 45 / 973 61 03 87
SANT LLORENÇ DE MONTGAI
El pantà de Sant Llorenç:
Sant Llorenç de Montgai, a uns 25 minuts en cotxe dels Apartaments La Llacuna, és conegut pel seu embassament, un lloc ideal per gaudir de nombroses activitats aquàtiques i de lleure, com passejar en caiac per les aigües tranquil·les i majestuoses del llac o practicar la pesca esportiva. A més, l’espai està declarat reserva natural de fauna salvatge.
El poble, situat al peu de l’embassament, pertany al terme de Camarasa. Dalt d’un tossal, a ponent de la població, hi trobem les ruïnes d’un antic castell sarraí. L’embassament s’estén al llarg de la carretera envoltada de desmais que ens condueix fins a la presa. La construcció data de l’any 1935 i fou obra de la Canadenca. Cal destacar l’església romànica. A més a més, Sant Llorenç de Montgai és un bon punt d’observació d’aus aquàtiques.
BALAGUER
Ruta per Balaguer:
Dificultat baixa – 90 minuts aproximadament. Balaguer és la capital de La Noguera, ciutat de comptes, i on trobarem monuments que mostren el pas de temps i la identitat que els atorga el riu Segre. Iniciarem la ruta des de la Plaça Mercadal, emblemàtica pels seus porxos i pel mercat que es celebra cada dissabte des de fa més de 800 anys. Està situada al casc antic de la ciutat i entre importants edificacions com el carrer de la Botera, on podrem admirar el Portal de Gel i accedir a les restes de la Muralla de Balaguer, que protegia als habitants de possibles assaltants. Prosseguint la muralla, arribarem a l’Església de Santa Maria, una majestuosa obra arquitectònica d’on també podrem observar unes magnífiques vistes de Balaguer. Acabarem de visitar el casc antic recorrent carrers tan emblemàtics com el carrer del Barrinou, on trobarem el Museu Comarcal de Balaguer, el carrer Major i el carrer d’Avall coneguts per la seva activitat comercial. Acabarem la ruta pel casc antic a la plaça Sant Salvador, per on podrem accedir al carrer del Pont on trobarem les escales de pujada al Sant Crist de Balaguer. Un cop visitat el Santuari, tornarem al Pont Vell on podrem gaudir de les vistes del casc antic de Balaguer sobre el caudal del riu Segre i finalitzarem la ruta a Balaguer fent una passejada per la zona enjardinada del voral del riu Segre. Si tens més temps, no et perdis el Castell Formós de Balaguer (www.castellsdelleida.com) o el Monestir de les Franqueses (www.monestirs.cat). Si vols més informació pots contactar amb l’Oficina de Turisme de Balaguer, situada a la plaça Comptes d’Urgell núm. 5, o al telèfon 973 445 194.
Museu de Balaguer:
Actualment, el Museu de la Noguera administra i organitza el patrimoni museístic de Balaguer i procura la coordinació de l’activitat museística de tota la comarca i el desenvolupament al servei d’aquesta de les tasques de recerca, documentació,conservació i restauració, difusió i pedagogia del patrimoni integral de la comarca.
La seu actual compta amb sales d’exposició estable, sala d’exposicions temporals, botiga, biblioteca, sala de consulta, laboratoris i magatzems. Podeu consultar més informació a:
Viver Pàmies:
Agrobotiga d’interés on es programen activitats d’intercanvi de coneixements per l’autogestió de la salut i el viure activista. Col·laboren en les visites guiades de Dolça Revolució i promovent l’agricultura ecològica:
El Tren dels Llacs, Balaguer-La Pobla de Segur:
Gaudeix d’un recorregut nostàlgic que et permet retrocedir en el temps, una experiència imprescindible per als amants del ferrocarril i de la natura en estat pur. Es tracta d’un viatge inoblidable per les terres de Lleida fins als llacs del pre-Pirineu: el Tren inicia la ruta al Segrià, travessa la Noguera i el Montsec i arriba al cor del Pallars Jussà. El lloc més proper dels apartaments per iniciar la ruta és l’estació de trens de la ciutat de Balaguer, just on el paisatge cobra més bellesa. La ruta ens endinsa en el passat amb tot l’esplendor i encant del propi tren amb les dues locomotores dièsel 10817 i 10820, i arrossegant 4 vagons d’època, i ens ofereix uns paisatges on la naturalesa, amb la seva diversitat de colors, ens enamorarà i ens oferirà sensacions de llibertat.
Consulta les tarifes, horaris i reserves a www.trendelsllacs.cat o al telèfon 933 664 553, o contacteu amb nosaltres per a més informació.
Centre d’Interpretació OR del Segre:
En aquest espai, a través de diferents plafons i vitrines, envoltats per una ambientació d’un bosc de ribera o bultra, es fa un recorregut històric per l’explotació de l’or al riu Segre, documentada ja des d’època romana a la Cerdanya, però que tingué moments d’especial activitat en època andalusina i posteriorment als segles XVI i XVII, quan es començà a utilitzar el mercuri com a amalgamant per poder extreure l’or de l’arena.
La recerca d’or és realitza a la sala dels safareigs distribuïda en dos espais a diferent nivell. El primer està destinat als més petits i el precedeix un gran mural il·lustrat amb llegendes i històries inspirades en la recerca i el valor de l’or, com la del rei Mides o la dels tresors del comte Pere d’Urgell. Aquí els nens i nenes poden fer una pràctica de recerca d’or en uns safareigs adaptats.
Una col·lecció d’àbacs de diferents materials i èpoques d’arreu del món dóna pas al segon espai, destinat al públic en general, on el visitant pot realitzar un taller de recerca d’or amb l’àbac i arena aurífera del Segre.
Al costat dels safareigs el visitant pot consultar uns dossiers sobre la història i la tècnica de la recerca d’or al Segre i a diferents zones auríferes d’altres continents del món.
Més informació a: www.museucn.com
ÀGER
Parc Astronòmic del Montsec, Àger:
A 50 minuts dels Apartaments La Llacuna, podeu trobar les instal·lacions del PAM (Parc Astronòmic del Montsec) que es troba situat al municipi d’Àger. El PAM consta de dos elements principals: el Centre d’Observació de l’Univers (COU) i l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAM) i és una iniciativa del Govern de Catalunya mitjançant el Consorci del Montsec, per tal d’aprofitar les aptituds i potencialitats de la zona del Montsec per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l’Astronomia. El PAM, aprofita unes característiques úniques, que fan del Montsec, el lloc més adequat de Catalunya per a la instal•lació d’aquests centres. És una nova manera de veure tot allò que ens envolta, a més d’una visita distesa i cultural, per aprendre divertint-se. Coneix els horaris, tarifes i totes les activitats que s’hi desenvolupen a la pagina web:
www.parcastronomic.cat o sol·licita’ns la reserva de la visita juntament amb la reserva de l’allotjament.
El Congost de Mont-rebei. El congost en Kayak o en barca-Bus.
Pensada per estades més llargues ja que es troba a més distància dels Apartaments La Llacuna. És un dels llocs naturals amb més encant de les terres de Lleida, no només pel paisatge que ofereix, verge i allunyat de la mà de l’home, sinó també per la singularitat dels seus itineraris endinsats en la roca. És un itinerari molt complet amb un entorn meravellós, un espectacle natural admirable situat en un Espai Natural Protegit de més de 600 hectàrees i declarat com a Refugi de Fauna Silvestre, un lloc ideal per a qui li agrada la ornitologia. Podem arribar-hi per dos llocs però la ruta fàcil i més curta, és des del aparcament de La Masieta i recomanem accedir per Aragó:
1 .Costat Catalunya: a 60 minuts aprox. en cotxe des dels Apartaments La Llacuna. La ruta comença des del poble de Corçà on podreu aparcar el cotxe. Fins i tot podríeu arribar fins a l’ermita de la Pertusa que és el primer indret que podrem visitar. Es tracta d’una ruta de 150 minuts aproximadament (8 km.) i de dificultat moderada.
2. Costat Aragó: 90 minuts aprox. en cotxe des dels Apartaments La Llacuna. Recomanem arribar-hi per la Carretera de la Vall d’Aran i fins al poble de Puente de Montañana. Per aquest costat, és de nivell fàcil i molt més recomanable en èpoques de calor com Juliol i Agost.
Un cop arribeu a l’apartament, us donarem un mapa on us explicarem les diferents opcions i camins.
També podeu realitzar la visita amb el servei AQUA-BUS de Montsec Activa: Realitza 5 parades en diferents punts del Congost de Montrebei per poder veure el congost d’una manera diferent o realitzar la ruta a peu des de qualsevol dels 5 embarcadors que ofereix. També ho podeu combinar amb el servei de lloguer de Kayacs.
Per a més informació, lloguer de kayaks o de places a la barca Aqua-bus: 629 386 955 – www.montsecactiva.com
La Vall d’Àger:
És un dels llocs on la naturalesa brilla i les oportunitats per fer activitats se’ns presenten de diferents maneres. Podem visitar la Vall alhora que fem activitats aèries com el parapent, l’ultralleuger, vol amb globus aerostàtic, etc. També podem fer rutes per l’aigua llogant canoes o una barca motora, des del congost de Mont-rebei fins a Fet i Montfalcó. No hem d’oblidar la proposta de fer excursions a cavall o a peu a llocs com el Congost de Mont-rebei, el Pla de les Bruixes, la Via Romana, i altres rutes de la zona.
Per concretar horaris o contractar activitats de lleure, podeu adreçar-vos a alguna de les següents empreses de la zona:
LLEIDA
Lleida ciutat:
A només 25 minuts en cotxe, arribarem a Lleida capital. El Palau de la Paeria és un dels edificis civils d’estil romànic més important de Catalunya. Actualment hi trobem l’Ajuntament de la ciutat, ubicat al bell mig de l’eix comercial. En destaquem l’arxiu municipal, la sala del Retaule i La Morra (situada als soterranis, nom amb què es coneix la cambra que es destinava als presos condemnats a mort). El turó de la Seu Vella és un dels millors miradors de la ciutat, on podrem visitar l’emblemàtica Catedral de la Seu Vella. Altres trets distintius en són el Cor, el Retaule Major i l’exposició de Tapissos que daten del segle XVI. També podrem visitar vestigis romans i medievals, esglésies, banys andalusos o les restes de la muralla feudal. Et proposem unes rutes per descobrir i conèixer a fons la ciutat, des dels monuments més importants, fins als elements més quotidians que mostren la Lleida viva i cultural. Troba tota la informació a: www.turismedelleida.com o al telèfon 902 250 050.
La catedral La Seu:
La visita al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, permet gaudir d’unes magnífiques vistes de la ciutat des del Baluard de la Llengua de Serp o el Baluard de la Reina.
Es pot accedir a la Seu Vella en cotxe o a peu des del carrer Sant Martí, entrant al recinte emmurallat per la Porta del Lleó o bé des de la plaça de Sant Joan, en ascensor, pel Portal de Sant Andreu.
La Seu Vella –coneguda també com “el Castell de Lleida”– és el monument amb el qual, sens dubte, s’identifica a la ciutat de Lleida. Aquesta singular catedral va ser construïda en un turó des d’on s’albira, no només la ciutat, sinó també gran part de la comarca del Segrià i de la plana de Lleida.
Per més informació i visites consulteu: www.turoseuvella.cat
SALÀS DE PALLARS
Salàs de Pallars i les seves botigues Museu:
És una vila emmurallada que destaca per les seves eres, la recuperació d’antics comerços, la fira d’art i sobretot per la fira de bestiar, que va arribar a ser una de les més importants de tot l’Estat espanyol i que actualment ha estat recuperada com a fira ramadera. Es troba a prop de l’embassament de Sant Antoni i compta amb la zona de Piolet, ideal per gaudir de les seves aigües transparents i per practicar diverses activitats nàutiques.
A les Botigues Museu de Salàs de Pallars podeu retrobar molts dels objectes relacionats amb l’antic comerç que hem anat consumint les famílies al llarg dels últims 100 anys. En la visita guiada s’explica l’origen de la barberia, la farmàcia, els colonials, l’estanc i els cafès tot passejant per Salàs de Pallars, poble amb un esperit comercial tan antic com la seva famosa fira de bestiar de peu rodó, que es remunta a l’Edat Mitjana.
Més informació i reserves a: www.lleidatur.com